top of page
  • Foto van schrijverMadelief

My approach to Dutch Lessons

Playfull learning Dutch by the storyline approach

" And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don't believe in magic will never find it."


Roald Dalh said it and I think it is very true. Why go to school and sit there listing and doing your task and after that making your homework? I'm teaching Dutch by using the story line approach. It's a Scotish method for learning by making a story.

I start this year with a first group of lovely children to work with this approach at the

Dutch Playgroup. Last year we started a project, storyline, based Dutch learning program in Port Melbourne where kids in the age of 5 till 12 learn Dutch by playing.


I developed art and drama exercises and of course we are doing some nature and “science” experiments. Children pick their favourite exercises to do so they learn by their own intrinsic motivation. Learning a mother tongue by heart or at least keep them interested.

Want to know more? Contact me!

In het Nederlands

Door de jaren heen heb ik als juf een ding goed in mijn oren geknoopt: als het leuk is gaat leren vanzelf. Aan mij, als juf, de taak om een zo leuk mogelijke leersituatie te creëren. Na gewerkt te hebben op diverse scholen, met diverse schoolsystemen droom ik van een school waar spelenderwijs, door middel van ontdekkend en spelend leren kinderen hun eigen enthousiasme en nieuwsgierigheid geprikkeld worden. Waarom kunnen plekken zoals museum Nemo (Amsterdam) en Sciences Works (Melbourne) prikkelende leersituaties creëren en kunnen scholen dit veel minder? Ik streef er naar onderwijs creëren zoals een spannend jongensboek of zoals een goede televisieserie; je bent steeds benieuwd naar hoe het verder gaat. Vandaar dat ik binnen mijn aanbod kies voor de vorm verhalend ontwerp.

Het afgelopen schooljaar zijn we bij de Dutch Playgroup in Port Melbourne aan een groep begonnen voor naar schoolgaande kinderen. Het doel: het samen spelen in het Nederlands. Ik maak een verhalend ontwerp waarbinnen kringactiviteiten plaats vinden en er een spellencircuit is met verschillende opdrachten. Het idee hier achter is dat kinderen veel keuzevrijheid hebben in dat wat zij tijdens een bijeenkomst doen. Zij kiezen opdrachten (knutselen, proefjes, bewegen, taalspelletjes, tekenen, Multi media) die zij leuk vinden. De kinderen doen de opdrachten dus vanuit intrinsieke motivatie. En als je iets vanuit jezelf doet; dan leer je meer. Dus door kinderen zelf te laten kiezen uit een gemaakt kader stuur ik dat wat er geleerd wordt maar de motivatie komt uit de kinderen zelf.

Hoe zit dat dan met dat Nederlands? In de kringactiviteit behandelen we woorden en zinnen door middel van spelletjes en gesprekken die terug komen in het spellencircuit. Zo worden er binnen de bijeenkomst op speelse wijze woorden herhaald, en werken we aan het uitbreiden van de woordenschat. Deze werkwijze is geschikt voor kinderen vanaf de schoolgaande leeftijd wegens een zekere mate van zelfredzaamheid die nodig is voor het maken van de opdrachten binnen het spellen circuit.

Over verhalend ontwerpen

De methode verhalend ontwerpen komt uit Schotland en staat ook wel bekend als the storyline approach: aan de hand van een verhaal wordt er een fantasie wereld en/of probleem gecreëerd. De kinderen worden bij het verhaal betrokken en hebben zelf invloed op dit verhaal. Het doel is om samen een einde van het verhaal te verzinnen en/of een oplossing voor het gecreëerde probleem. Kinderen worden op speelse wijze benaderd alsof ze in een spel zitten. Hierdoor groeit er interesse en ontstaat er intrinsieke motivatie om mee te doen aan dit project. Kinderen worden uitgedaagd mee te denken om het verhaal vorm te geven; op deze wijze creëren kinderen zelf hun leermomenten.

Leerdoelen bij het verhalend ontwerpen
  • de kinderen worden gestimuleerd Nederlandse taal te gebruiken zowel in woord als geschrift

  • de kinderen vergoten hun Nederlandse woordenschat

  • de kinderen worden uitgedaagd om zelf actief hun Nederlandse woordenschat te vergroten

  • de kinderen leren drama, dans, muziek en beeldend vormen, in te zetten binnen de opdrachten en ontwikkelen de daarbij behorende vaardigheden zoals spel, dans, musiceren, handvaardigheid, tekenen en schilderen.

  • de kinderen ontwikkelen hun vermogen tot creatief denken

  • de kinderen leren samenwerken

  • de kinderen ontwikkelen sociale vaardigheden

  • de kinderen leren te werken binnen een verhalend ontwerp

  • de kinderen worden uitgedaagd om hun eigen verhaal vorm te geven

Mijn verhalend ontwerpen

In de loop van de tijd heb ik al een aantal verhalend ontwerpen gemaakt. Omdat ik werk met verschillende leeftijden door elkaar heen zijn de opdrachten ook voor verschillende leeftijdscategorieën geschikt. Hieronder vindt je het overzicht met verschillende verhalend ontwerpen die ik reeds uitgewerkt heb.

* Planeet Nieuw Holland voor kinderen van 5 tot 10 jaar

* de Gorgels voor kinderen van 5 tot 12 jaar

* Op een onbewoond eiland voor kinderen van 4 tot 8 jaar

* Pluk van de Petteflet voor kinderen van 4 tot 8 jaar

* Alle dagen feest voor kinderen van 5 tot 12 jaar

* Mijn Nederlandse opa en oma voor kinderen van 5 tot 12 jaar

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page